Terug

Deel deze pagina:

Ooggetuigeverslag BinGO!-avond

Door Bart 0 reacties

Op 7 mei vond de online-BinGO!-avond plaats. Hieronder het verslag van een traumatische ervaring.

 Het is bijna kwart voor acht op de avond van de BinGO!. Als bestuursleden hebben we afgesproken wat eerder in te loggen op het door Mirjam verspreide Skype-adres, om te kijken of alles werkt. Gelukkig lijkt internet beter dan de avond ervoor, toen de bestuursvergadering met wat haperingen verliep.

- Kim zit klaar met haar inderhaast aangeschafte bingomolen, net als Mirjam (maar dan zonder bingomolen). Geen vuiltje aan de lucht.

- Het eerste niet-bestuurslid dat zich meldt is Hans (vH). Ongelooflijk wat deze coronatoestand met mensen doet. Hij is tien minuten te vroeg! Z'n haar is zo lang dat hij z'n staartje van dertig jaar geleden weer in ere kan herstellen. Helaas heeft hij z'n GO!-shirt niet aan. Hij zegt dat dat snel kan worden verholpen, maar als hij na vijf minuten nog niet terug is achter z'n scherm vragen we ons af of z'n shirtje misschien sinds medio-maart bezweet in z'n badmintontas heeft gezeten.

- Frederik komt in beeld. Hij praat ons de oren van de kop, maar zonder Irma de doventolk komen we niet ver: hij is niet te horen. Een profi-headset biedt geen soelaas, en Marieke die naast hem komt zitten ook niet. Zelfs de vraag of Fred nog iets voor de rondvraag heeft (meestal goed voor een spraakwaterval) verhelpt het probleem niet. Hoe gaat Frederik straks doorgeven dat hij bingo heeft? Paniek.

- Ingemarie meldt zich. Haar hele competitieteam staat achter haar in de kamer. Zoals ze zelf zegt niet volgens de regels van Rutte. Ik begrijp er niets meer van als Jeroen, Mark de W en Kristborg zich ook vanuit hun eigen huizen melden. Mark lijkt vanuit de gevangenis mee te doen, maar zegt: "dat zijn geen tralies, maar is m'n vitrage".

- Imke en vader Ronald komen in beeld. Net als Sri in het knalrode GO!-shirt. Sommige anderen hebben wat anders bedacht. O.a. Sandra heeft het GO!-vrijetijdsshirt (designed by JLdeC, distributed by Kroesen Fashion) aan, Hans (O) heeft zich in Nijmegen in z'n vintage 2015-GO!-lustrumshirt gehuld en Kristborg heeft de primeur van het nu al iconische 2020-lustrumshirt.

- Dat laatste shirt zie ik met vertraging. Er is veel kabaal als Kristborg nog aan haar diner bezig blijkt te zijn. O.a. Daphne roept dat het er lekker uitziet, maar ik zie alleen de letters KK in een wit rondje en hoor iemand luidruchtig smakken… Het aantal deelnemers loopt op. Het witte rondje met de letter Q kan niemand anders dan Joost zijn. Er ontbreken nog wat deelnemers.

- Het lukt Tess eindelijk ook de bingozaal te betreden. Marco is de laatste. Hij blijkt nog geen BinGO!-kaart te hebben gemaakt, ook al waren de instructies vooraf heel duidelijk. Weer paniek. We zijn al een half uur te laat en Kim heeft nog geen slinger aan de bingomolen gegeven. Een aantal mensen begint plotseling te roepen: " Ik zie alleen Bart!, ik zie alleen Bart!" Prima, ik heb me vooraf nog even geschoren en zolang ikzelf als enige  Kim en haar ballengedoe kan zien neemt de kans alleen maar toe dat ik de BinGO!-koning zal worden. Alleen Teun met z'n Wifi-loze live-verbinding zou roet in het eten kunnen gooien, daar moet ik nog iets op verzinnen.

- Jeroen blijkt betere software te kennen. Plotseling schakelt iedereen over. Wat krijgen we nou? Als ik in een leuke kroeg ben vind ik het al vervelend als anderen ineens een andere kroeg nog leuker denken te vinden en verkassen, maar dit is erger. En deze vage software, is onze privacy wel gewaarborgd? Al snel maak ik me geen zorgen meer. Elke meekijkende geheime dienst van een vreemde mogendheid zal hoofdschuddend concluderen dat de GO!-chaos in het volgende kwartier volledig onschuldig is. De komende maanden kunnen GO!ers zich ongestoord richten op de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuwe atoombom.

- Wat een geploeter om de microfoon en webcam aan de praat te krijgen… Ik ben niet de enige. Een enkeling geeft het zelfs op en gaat thuis een offline-potje Yahtzee spelen. Jammer, maar begrijpelijk. We gaan toch maar beginnen. Rare toestanden. Ik heb Karin en Mirjam twee keer in beeld. Mirjam zelfs alleen en tegelijkertijd in een andere kamer naast Joost. Ik ben bang dat beide Mirjams en Karins een eigen bingokaart hebben. De kansen op succes worden kleiner…

- Kim laat weten wat het eerst getrokken getal is. Het geluid is zo beroerd dat ik niet kan verstaan of het negenentwintig of negenenveertig is. Ze houdt het minuscule balletje wel voor de webcam, maar ik ben vergeten voor deze activiteit een breedbeeldscherm aan te schaffen en moet het zien te rooien met een 13-inch ultaportable laptopschermpje. Ik druk m'n neus zo ongeveer door de monitor, maar weet het nog niet zeker. Twee seconden later zie ik dat 29 en 49 geen van beide op m'n bingokaart staan.

- Wat een chaos. De tweede Mirjam is inmiddels verdwenen, maar nu doet Hans vH ineens weer twee keer mee. De ene Hans hangt continu languit achterover en lijkt net als Sri (ook continu languit achterover liggend) helemaal geen getallen weg te strepen. De andere Hans maakt veel onverstaanbaar kabaal. Ik zie Kim wel steeds, maar heb de indruk dat ik de helft van de getrokken ballen helemaal niet te zien of te horen krijg. Zo krijg ik die bovenste rij nooit vol…

- Ik hoor dat er zo af en toe iets aan de hand is met Bart. Veel gelach en gejoel. Ik controleer maar eens of m'n gulp niet openstaat. Die ziet keurig dicht. Kristborg roept "Hij ligt waarschijnlijk tien minuten achter en denkt dat bal 65 de laatste is!". Ik streep 65 weg. Dit was de nuttigste informatie van het laatste halfuur! Ondertussen heb ik al tien keer aan Kim laten weten dat ze nu toch echt bal 3 uit die verrekte molen moet laten vallen. Ze zegt niet eens vriendelijk dat ze haar best voor me zal doen… De volgende bal die ik meekrijg is 36, maar het kan ook 38 zijn. Die heb ik allebei. Ik streep maar niets weg, alles beter dan een valse bingo met deze club mensen.

- De grijze megabos krullen van Marc (K) schuift af en toe schokkerig van links naar rechts. In de cel van Mark (dW) zie ik echter alleen nog een lege stoel. Online Escape from Alcatraz? Ineens is er weer van alles aan de hand. Ik hoor iemand "bingo!" roepen, maar ik kom er met geen mogelijkheid achter wie. Even later blijkt het om Gab te gaan. Ik zet het volume lager, want bij controle door Kim blijkt hij de boel op originele wijze te hebben geflest. Zijn bingokaart had vier (in plaats van vijf) rijen en vier (in plaats van vijf) kolommen met getallen. Einde verhaal voor Gab.

- Iets later. Joost wint de prijs voor de eerste deelnemer die de bovenste rij rechtmatig vol heeft gekregen. Felicitaties alom. In plaats van Karin II komt Stefan (W) ineens bij me in beeld. Ik hoop eigenlijk dat hij nog meer ballen heeft gemist dan ik, maar betwijfel het. Twee minuten later: Karin II komt weer terug, ten koste van Hans vH I. Sri ligt nog steeds languit achterover. Wat een avond.

- Iemand vraagt hoeveel ballen Kim nog in de bingomolen heeft zitten. Het antwoord dat ik meekrijg is 15. Twijfel bekruipt me. Is Kims "15" het antwoord op die vraag, of is dat het getal op de bal die ze net heeft getrokken? Het maakt niet uit, ik heb 15 niet op m'n kaart staan. Totdat ik tel en zie dat ik nog 17 getallen nodig heb voordat ik een volle kaart heb. Ik loop naar de koelkast, alles is verloren.

- Zal ik m'n moeder nog even bellen? Het duurt vast nog even. Terwijl ik erover nadenk begint het beeld op z'n grondvesten te schudden. Iemand zou de hele kaart vol hebben. Wie? Wie? Hans (O)! Deed-ie nog mee dan? Ik had hem de laatste twee uur niet meer in beeld gehad, maar nu blijkt achter de webcams van Karin III t/m VII al die tijd Hans te hebben gezeten. Wonderbaarlijk. En onze hyper-integere hoofdscheidsrechtert heeft de boel natuurlijk niet belazerd. De prijs is voor hem. Felicitaties alom. Maar wat heeft hij eigenlijk gewonnen? Als er iemand niet mocht winnen was het Nijmeegse Hans wel, want de bedachte prijs kan alleen in Groningen en omgeving worden bezorgd. Nieuw hoofdpijndossier voor ons als bestuur dus, dat kon er ook nog wel bij.

- Nou, dat was dat. Ik ga de verbinding (voorzover daar nog sprake van is) verbreken. Ik zwaai vriendelijk naar m'n webcam. Nul reactie. Erg aardige mensen, die GO!ers. Maar dan is er weer veel kabaal. Het gaat over Bart en er is iets met een foto ter afsluiting. Iedereen vindt het een geweldig idee. Ik volg het allemaal niet meer en ga bellen met m'n moeder. Haar eerste vraag: "Was de BinGO!-avond leuk?". "Ja, Mam, ik heb me kostelijk vermaakt!"

Reacties:
U moet eerst inloggen of registreren om een reactie te plaatsen!